nedeľa 2. novembra 2014

Svadobná koordinátorka

Táto osoba je stelesnením svadieb a Vy ju musíte mať! Pokiaľ si ju nenajmete, prídete o všetky svadobné ilúzie. Kto dohliadne na kvetinovú výzdobu a bufetové stoly?

Mnohí si dokážu svadbu zariadiť svojpomocne. No pravdou je tiež aj to, že svadobný deň by mal byť o ženíchovi a neveste. Nikto ich predsa nechce vidieť pobehovať kade-tade a nevenovať sa hosťom alebo samým sebe. Ak sa rozhodnete byť bez koordinátorky, ušetríte dosť peňazí. Otázkou však zostáva, na koľko chcete skúšať svoje nervy.


V prípade, že si predsa zvolíte pomoc koordinátorky či agentúry, verte, že ušetríte na  dodávateľoch jedál, kvetov a na rôznych iných službách. Samotná koordinátorka si zväčša účtuje percentá z dohodnutých služieb objednaných priamo ňou. Aj napriek tomu ale dokážete ušetriť ešte viac. Je možné, že Vám požičia rôzne drobnosti, ktoré nemusíte kupovať, môže mať priamy kontakt na chovateľa holubov ( pokiaľ túžite ich vypustením spečatiť svoju lásku ) alebo Vám dokáže zohnať kvetinovú bránu za pár eur. Poradí, koľko organzy je príliš a predovšetkým Vás presvedčí o tom, že aj maličkosti dokážu svadbu spestriť, no zároveň i pokaziť. 


Plánovanie svadby je súčasťou tzv. event managmentu, kedy ide o precíznu aplikáciu projektového riadenia. Event manažérom musí byť osoba, ktorá dokáže nielen udalosť dobre naplánovať, ale naplánovať ju originálne, kreatívne a na základe logických postupov. Koordinátorka môže poskytnúť iba samotné predsvadbové konzultácie. Pokojne sa s ňou poraďte, no nemusíte ju prizvať k absolútnej organizácií Vašej svadby. Cena sa väčšinou účtuje za hodinu. Pokiaľ máte v niektorých oblastiach nejasno, stačí sa opýtať a táto profesionálka Vám zodpovie všetko. Vo svete by ste za takúto službu zaplatili aj 150 dolárov. Naše pomery sú však o niečom inom, a preto sa nemusíte obávať takejto vysokej ceny. Ak sa rozhodnete koordinátorku osloviť s celkovým naplánovaním a riadením svadby, môžete sa spoľahnúť, že všetko prebehne perfektne.

Každý detail svadby musí byť nastavený tak, aby spĺňal predstavy klientov. Cena koordinovaného dňa sa líši od veľkosti svadby, čo predstavuje počet osôb a miest, ktoré treba pripraviť, ale i od množstva vedľajších úloh (večerný program, atrakcie pre deti...). Opäť môžeme spomenúť tradičnú cenu vo svete, kde za organizáciu bežného svadobného dňa zaplatíte v priemere 1.200 - 1.800 dolárov. Pokiaľ si to môžete dovoliť a vyžadujete kompletný full servis Vašej svadby, rátajte s pomocou už niekoľko mesiacov dopredu. Koordinátorky uprednostňujú takýto postup aj z toho dôvodu, lebo už od začiatku majú všetko pod kontrolou, sledujú priebeh a dohadujú veci postupne. 


Dekorácie, kvety, bielizeň, prenájom priestorov a objednanie tlačených materiálov, torty, zákusky a svadobná cesta. Aj o toto sa postará koordinátorka. Možno sa Vám z toho zakrúti hlava, no vo veľkým amerických mestách vyjde zakúpenie úplného servisného balíčka na 5.000 až 10.000 dolárov. V takýchto prípadoch si môžeme pokojne vydýchnuť, pretože žijeme na Slovensku. Aj u nás môžete rátať s pomocou koordinátorky, no suma nebude až taká astronomická.

Profesionálnych svadobných plánovačov nájdete po celom svete, najväčšie boom zažívajú v USA, západnej Európe a Číne. Postupne si však prerážajú cestu i do ďalších kútov sveta. Keďže v našej republike nie je táto služba až tak bežne využívaná, svadobní koordinátori si zakladajú o niečo viac na srdečnosti a určitom nadštandarde za skvelú cenu. Úlohou koordinátorov je tiež poznať legislatívu pre prípad, že organizujú svadbu pre pár rozdielnych národností. V podstate sa na nich môžete obrátiť so všetkým od prípravy rozpočtu cez dizajn až po záložný plán v prípade nejakej katastrofy. 

Odkladáte svadbu iba preto, lebo máte strach z jej organizácie?
Zabudnite na to a prizvite si experta.

Foto: fromapeatoatree.com, dishyeventplanning.com


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára