nedeľa 28. júna 2015

Svadobný pochod

Často vídavam hrať sa malé dievčatká vonku na ulici či v babičkinej záhrade, zamotané do maminej záclony, s vlasmi vyčesanými dohora a rukami plnými lúčnych kvetov ako si predstavujú svoju svadbu. Stále dookola si pospevujú “Tam-tam-ta-dám” a snívajú o tom, ako im táto melódia bude raz hrať pri ich vstupe do manželstva.

Áno, táto melódia neodmysliteľne patrí k svadbe už niekoľko desaťročí. Ale ako to vlastne všetko začalo? Kde sa tento svadobný pochod vzal? Možno mnohých prekvapí, že hudba bola pred a počas svadby zakázaná až do polovice 19. storočia. Postupne sa však do popredia dostávala klasická hudba a jej orgánové verzie, ktoré sprevádzali mladomanželov na ceste k manželskému sľubu.

Samotný svadobný pochod ako ho poznáme bol prvýkrát použitý na svadbe dcéry kráľovnej Viktórie a pruského korunného princa Fredericka Williama v roku 1858. Bol to svadobný pochod od Felixa Mendelssohna-Bartholdyho, ktorý ho napísal v roku 1842 pre Shakespearovu hru Sen noci svätojánskej.
Kráľovná Viktória si túto skladbu vybrala, pretože zbožňovala skladby Felixa Mendelssohna-Bartholdyho, no vtedy ešte netušila, že vďaka nej sa z tejto melódie stane svadobná hymna pre mnohé ďalšie generácie.

Najmä v kostoloch je veľmi obľúbený svadobný pochod od Wilhelma Richarda Wagnera, ktorý bol napísaný ako súčasť romantickej opery Lohengrin, ktorá sa považuje za jeho vrcholnú romantickú skladbu.
V skladbe zaznela ako svadobný sprievod do slávnostnej komnaty, kde si hlavný hrdinovia vyznali lásku. Možno práve preto sa stala tak obľúbená práve pri spečatení lásky dvoch duší.


Svadobný pochod svojím spôsobom dáva svadbe tú pomyselnú čerešničku na torte, keď zaznie tá veľkolepá hudba, kráčate krásne vyzdobenou uličkou a slzy sa vám tisnú do očí. To je jeden z mnohých nádherných okamihov vašej svadby...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára