pondelok 16. novembra 2015

Svadobné zvyky v zahraničí 02.

Pokračujeme v našom seriáli druhou časťou, kde vám predstavíme ďalšie zo svadobných tradícii za hranicami našej republiky.
 
Japonsko v znamení saké
Japonská nevesta je pomaľovaná od hlavy po päty bielou farbou a na hlave má kapucňu. Biela farba symbolizuje čistotu nevesty a kapucňa zase, že bude pokojnou a trpezlivou manželkou. Tradičná japonská svadba pozostáva z 3 častí. V prvej časti je pár očistený kňazom, v druhej si mladomanželia navzájom povedia svoje sľuby.
  Posledná, tretia časť sa nazýva aj san-san, teda 3x3, počas ktorej mladomanželia postupne vypijú 9 pohárikov saké. Japonská svadba je veľmi pokojná a jednoduchá slávnosť, ktorej sa podľa japonských zvykov môže zúčastniť len najbližšia rodina, hostina je však už otvorená udalosť a môžu sa jej zúčastniť aj priatelia a známi.

Opitá ruská svadba
Keby ste u nás na Slovensku začali svadbu plánovať 2 mesiace dopredu asi by to pre vás bolo príliš náročné, no Rusku je úplne bežné, že svadbu snúbenci plánujú dokonca len mesiac dopredu. Zaujímavosťou tiež je, že obrúčky nosia ruskí manželia na pravej ruke, ak narazíte v Rusku na niekoho, kto ju má na ľavej ruke je pravdepodobne rozvedený alebo vdovec. Hostina sa môže konať v reštaurácii, ale veľmi obľúbeným miestom je tiež u nevesty alebo ženícha doma, kde musí byť najmä dostatok alkoholu, pretože každý z hostí podľa ruských tradícii musí odísť zo svadby opitý.


Krvavá Čína
V čínskej kultúre má každý týždeň svoj význam, preto je dátum svadby poctivo vyberaný veštcami na základe postavenia mesiaca a hviezd, aby mali mladomanželia šťastný a dlhý život. Pred samotnou svadbou sa nevesta utiahne na niekoľko dní do súkromia aby sa rozlúčila s rodinou a pripravila na vstup do nového, manželského života. Počas svadobného dňa má nevesta na sebe 3 šaty, prvé pred sobášom, druhé sú na samotný svadobný obrad a tretie po ňom. Zaujímavé tiež je, že nevesta má na svojom svadobnom obrade oblečené červené šaty, ktoré by mali podľa čínskych zvykov symbolizovať radosť a bohatstvo. Do červenej farby je však ladená obvykle celá svadba. Medzi čínske svadobné zvyky tiež patrí vyberanie manželskej postele, ktoré majú na starosti ženíchovi rodičia. Musia vyberať naozaj dôkladne aby mali mladomanželia spolu mnoho detí.


Henna-večer v Turecku
Turecké svadby sa považujú za jedny z najdrahších vôbec, sú veselé a obyčajne trvajú až tri dni. Svadbu plánuje rodina ženícha, ktorá hradí všetky náklady a pozýva svadobných hostí. Na tureckú svadbu je pozvaných až 200 hostí, no nie je nič nezvyčajné, že na svadbe je aj 1000 ľudí.  Predsvadobný večer slávia muži a ženy osobitne. Nesie sa v smutnom duchu, pretože symbolizuje odlúčenie snúbencov od rodiny, ktoré nastane po svadbe. Nevesta je počas tohto večera pokreslená henou na rukách aj na nohách, preto dostal tento večer názov aj „Henna-večer“.


Dážď z bankoviek v Indii
V Indii je uzavretie manželstva považované za veľkú slávnosť s množstvom svadobných tradícii a rituálov. Jedným z nich je sypanie bankoviek na mladomanželov, čo im má priniesť bohatstvo a šťastie. Počas rituálu zvaného Haldi sú budúci manželia potretí pastou z kurkumy, ktorú neskôr rodinný príslušníci rukami alebo palmovými listami z nich zotierajú. Tento rituál je pre Indov veľmi dôležitý, pretože predstavuje očistu tela snúbencov. Večer pred svadbou sú nevestine ruky pomaľované zložitými kresbami s kvetinovými prvkami. Po tom ako rodičia nevestu odovzdajú do rúk budúceho manžela jej pripne na krk zlatý náhrdelník, ktorý je v Indii symbolom vydatej ženy. Nevesta ho musí ho nosiť všade a nesmie si ho zložiť počas celého života. Počet hostí na takejto svadbe sa pohybuje v rozmedzí 300 až 1000 hostí. Také niečo si u nás nevieme ani predstaviť...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára