streda 6. januára 2016

Pôvod valentínskej tradície

„Najväčším šťastím v živote človeka je vedomie, že niekto nás miluje aj napriek tomu akí sme.“

Sviatok sv. Valentína pozná asi každý z nás. Sviatok romantických gest a nečakaných darčekov. Sviatok, kedy sú všetky reštaurácie obsadené a kvetinárstva majú historické tržby. Sviatok zaľúbených. No premýšľali ste niekedy, ako tento sviatok vlastne vznikol a prečo ho slávime práve 14. februára?

Tajomné manželstvá
Pôvod valentínskej tradície je spájaný s viacerými príbehmi. Prvým z nich je príbeh, ktorý hovorí o kňazovi menom Valentín, ktorý aj napriek cisárovmu zákazu pomáhal uzatvárať manželstvá mladým párom. V čase vlády cisára Claudia II. musela Rímska ríša odolávať vpádom polobarbarských germánskych kmeňov, a preto cisár potreboval do svojej armády každého muža. V domnení, že manželka a deti bojovníka oslabujú, zakázal sobášenie mladých párov. Kňaz Valentín však tento rozkaz neposlúchol a tajne sobášil mladých zaľúbencov. Keď na túto zradu cisár prišiel, dal kňaza okamžite uväzniť do žalára a nariadil popravu. Poprava sa konala 14. februára 296. Po jeho smrti sa našiel list, ktorý bol adresovaný dcére väzenského dozorcu do ktorej sa počas svojho pobytu vo väzení zamiloval. Pár zamilovaných riadkov bolo ukončených podpisom: Tvoj Valentín. Práve tento list sa pokladá za prvé valentínske prianie.

Valentínsky zázrak
Druhá valentínska legenda je o sv. Valentínovi, veľmi cnostnom, počestnom a múdrom mužovi, ktorý bol kráľovým hosťom. Aby ale kráľ zabránil možnému ohováraniu, ubytoval svojho hosťa u mestského prefekta. Počas svojho pobytu sa sv. Valentín zamiloval do prefektovej dcéry, krásneho, no nevidomého dievčaťa. Či už to bola nekonečná láska, zázrak alebo čarovné bylinky, dievčaťu sa za nejaký čas zrak skutočne navrátil. Aj keď o tom rozprával celý Rím, pohania zázraku odmietli uveriť a sv. Valentína dali popraviť. Až v roku 469 ho pápež Gelasius vyhlásil za svätého a deň jeho smrti, štrnásty február sa stal pamätným dňom.

Zaľúbená valentínka
Ďalšia z legiend hovorí o francúzskom vojvodovi Karolovi Orleánskom. Ten sa po prehratej bitke pri Azincourte v roku 1415 dostal do britského zajatia. Odtiaľ poslal svojej manželke niekoľko riadkov ako vyznanie svojej nekonečnej lásky k nej. V Anglicku sa traduje, že práve tento list bol prvou Valentínkou vôbec.


Nezáleží na tom, ktorej z týchto legiend budete veriť, či na tom, ktorá z nich je pravdivá, dôležité je, že v tento deň potešíme milovaného človeka, ktorý sa vďaka nám bude cítiť výnimočný, dokonalý a milovaný...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára