pondelok 25. januára 2016

Vyberáme zásnubný prstienok

Dejiny zásnubného prstienka sa datujú  už v starovekom Egypte okolo 12.storočia. Prvé zásnubné prstene boli vyrobené zo zlata a obsahovali drahokam, ktorý sa zväčša viazal na dátum narodenia nevesty. Zlaté zásnubné prstienky prevládajú dodnes, no výnimkou nie sú ani strieborné, oceľové, titánové či platinové prstienky. V zlatníctvach či na internete nájdeme mnoho variácii zásnubných prstienkov, my vám dnes predstavíme základné typy, ktoré sú najrozšírenejšie.


Soliter

Tento, klasický, typ prsteňa je výnimočný práve svojou jednoduchosťou a eleganciou, vďaka čomu učaruje nejednej žene. Pozostáva z jedného kameňa, najčastejšie diamantu, ktorý je umiestený na vrchu prsteňa. Tvar kameňa je zväčša okrúhly, no nájdeme aj kamene v tvare štvorca, slzy či srdca. Ten druh zásnubného prsteňa je jemný, elegantný a romantický, preto sa hodí takmer každej žene.

Side stone
Ako už názov napovedá ide o prstienok s postrannými kameňmi, pričom centrálny kameň je dominantný. Bočné, menšie, kamienky dovoľujú krásne vyniknúť strednému kameňu a zároveň dotvárajú celkový dojem, ktorý pôsobí jemne a decentne. Úchyt centrálneho kameňa môže byť priamo, podobne ako je tomu pri soliteri, no taktiež môže byť línia prstienka jemne stočená po oboch stranách, takže úchyt stredového kameňa je horizontálny. Side stone prsteň pôsobí elegantne, s miernou extravaganciou, preto si ho vyberajú najmä ľudia so zmyslom pre detail.

Three stone
Tento typ prstienka je veľmi podobný predchádzajúcemu, no namiesto niekoľkých postranných kamienkov, je v tomto prípade len jeden na každej strane. Centrálny kameň môže byť väčší ako zvyšné, no nie je to pravidlom. Ak chcete prstienok, ktorý bude niečím výnimočný a špeciálny, zvoľte práve tento. Tri kamene majú totižto symbolizovať minulosť, prítomnosť a budúcnosť. Ak je stredný najväčší znamená to, že práve prítomnosť je tým najkrajším a najdôležitejším obdobím.

Napínacie prstene

Ďalším typom zásnubných prsteňov sú tie, kde je kameň uchytený dvoma koncami samotného prsteňa. Dodáva tak celkovému vzhľadu  prsteňa dojem plávania, lietania či plachtenia. Na prste snúbenice pôsobí jemne, elegantne a výnimočne. Jednotlivé konce prsteňa sa, navyše, spoločne spájajú nad drahokamom podobne ako sa prepletajú prsty zaľúbencov.

Tvarov a druhov prsteňov je, samozrejme, viac, no toto sú základné druhy, z ktorých si môžete vyberať, či ich ľubovoľne  kombinovať.
Vybrať si tiež môžete zo širokej škály kameňov a drahokamov, ktoré pre svoju vyvolenú použijete. Zásnubné prstienky sú znakom lásky a vernosti. Kruh, ako symbol nekonečna, vyjadruje nespútanú a jedinečnú lásku zaľúbencov. 
Nosí sa na ľavej ruke, pretože ľudia v minulosti verili, že tadiaľ prechádza žila priamo do srdca.  Aj keď vedci neskôr túto teóriu vyvrátili, zásnubný prsteň sa na ľavej ruke nosí dodnes. V deň svadby si ho mnoho žien prehodí na pravú ruku aby ľavá ostala voľná pre obrúčku, iné nosia oba prstene na jednej ruke, na tej pri srdci. Pri srdci, ktoré patrí ich manželovi...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára