pondelok 1. februára 2016

Bozky po lupou

Nie je nič krajšie ako byť zamilovaný a bozkami si nežne vyjadrovať lásku. Podľa wikipédie je bozk cielené priloženie pier jednej osoby k perám alebo inej časti tela druhej osoby, zvieraťa či veci. No nezdá sa vám to akési suché vyjadrenie niečoho tak krásneho a zmyselného? Bozk to sú nevypovedané slová, slová túžby, rozkoše, lásky...spojenie dvoch pier v jeden nádherný zážitok, chvíľa, ktorá trvá večnosť...

Kde sa vzal tu sa vzal
Legiend o tom, ako vznikol bozk je neskutočné množstvo, pri ich čítaní som narazila na jednu, s ktorou sa nemôžem s vami nepodeliť. Viaže sa na staré Grécko, kde hrdinský bojovníci trávili veľa času na vojnových výpravách. Ženy si počas čakania na svojich manželov dlhú chvíľu krátili uctievaním Bohov, pitím vína a nespútanými veselicami. Keďže bojujúcim manželom sa takéto holdovanie nepáčilo, po návrate domov privoniavali k ústam svojich manželiek, aby sa presvedčili, že to s vínom nepreháňali. Iné historky zase hovoria, že bozkávanie pochádza z roku 1 500 rokov pred naším letopočtom v starovekej Indii. Nešlo o bežné bozky ako ich poznáme dnes, išlo o jemné trenie nosov o seba. Údajne sa však jedného dňa vášnivý zaľúbenec pošmykol a skĺzol na ústa...
Neskôr sa bozky preniesli k starým Rimanom, ktorí ho postupne zdokonaľovali až ho nakoniec rozdelili do troch kategórii, ktoré sa zachovali až dodnes. Prvým bol letmý bozk na tvár, tzv. osculum, druhý, bozk na pery, teda basium a posledný, vášnivý milenecký bozk Rimania nazvali saviolum. S obdobím stredoveku však cirkev bozkávanie akéhokoľvek druhu zakázala. Povolené bolo len bozkávanie svätých krížov, sôch či biskupských prsteňov a bozky matky svojmu dieťaťu a opačne. Až neskôr bolo bozkávanie povolené medzi kýmkoľvek a kdekoľvek.

Trošku teórie
Pri vášnivom bozkávaní sa tep nášho srdca zrýchľuje až na neuveriteľných 100-120 úderov za minútu a do akcie sa zapojí až 34 lícnych svalov. Dych sa zrýchľuje, zvyšuje sa aj krvný tlak. Pri jednom bozku trvajúcom 10 minút organizmus spotrebuje asi 64 kalórii, čo by sa dalo porovnať s behom dlhým 100 metrov. Pokožka je o 30% lepšie prekrvená, čo spôsobí, že po bozkávaní budeme nielen lietať v oblakoch, ale  aj naša pleť bude vyzerať sviežo a mladistvo. V neposlednom rade výmena slín počas bozkávania posilňuje náš imunitný systém a zmierňuje jemné bolesti v ústach. Podľa amerického výskumu časté bozkávanie dokáže predĺžiť život až o 5 rokov.

A teraz prax
Prvenstvo v najdlhšom bozkávaní drží thajský pár Ekkachai Turanarat a Laksana Tiranaratová. Ich bozk trval 58 hodín, 35 minút a 58 sekúnd a je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. Udalosť, ktorá bola súčasťou súťaže, sa konala 12.-14. februára roku 2013 v thajskom meste Phatthajá.

Jeden krásny citát hovorí, že bozk to sú nevypovedané slová lásky a ja s týmto výrokom plne súhlasím.
Ten pravý bozk totiž obsahuje niečo výnimočné a krásne, obsahuje lásku...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára