nedeľa 25. septembra 2016

Svadobné šaty v priebehu rokov

Svadba je veľkou udalosťou, na ktorú sa vždy spomína aj niekoľko desiatok rokov. Často som sedávala pri svojej starej mame a spoločne sme si prehliadali fotografie z jej svadby. Koľko som sa nasmiala pri pohľade na typické oblečenie tej doby. Aj vás zaujíma oblečenie minulosti? V dnešnom článku vám ponúkame trojminútové video o tom, ako sa menili svadobné šaty počas 20. storočia. Niektoré svadobné outifity vás možno celkom prekvapia.

Prelom 19. a 20. storočia  je charakteristický umeleckým smerom zvaný secesia, ktorý do ženskej módy prináša prvé blúzky a sukne. To sa objavuje aj vo svadobnej móde, ktorá je, na danú dobu, bohato zdobená. Šaty siahajú až po zem a musia striktne zakrývať takmer každý kúsok kože. Charakteristické boli veľké kytice, ručne vyrábané čipkované závoje a ako doplnok biele rukavičky.
20. roky
20. roky 20. storočia sú charakteristické predĺženým pásom šiat, ktorý mal za úlohu zjednodušiť líniu ženského tela. Šaty boli voľnejšie z ľahších materiálov, zdobené mnohými volánikmi, kvetmi a riaseniami. Moderné boli účesy „na chlapca“, prípadne mikádo či páža, ktoré boli zdobené svadobným čelenkami a perlami.

30. roky
Predĺžený pás z 20. rokov sa v tomto období úplne stráca a šaty sú splývané až po zem, tzv. šaty strihu morskej panny. Typickým doplnkom je kabátik, siahajúci až po zem, či kratšie bolerko. Celé šaty sú bohato zdobené, ručne vyrábanými krajkami.

40. roky
Obdobie 2. svetovej vojny je spájané s celkovým nedostatkom, čo sa v nemalej miere dotklo aj svadobnej módy. Šaty sú častokrát kombináciou rôznych motívov a druhov látok. Za dôležitú súčasť svadobnej róby sa pokladali silonky, nie každá nevesta si ich však mohla dovoliť. Z núdze sa preto ženám na nohy maľovali pásiky a čiary, aby opticky presvedčili všetkých svadobčanov, o tom, že silonky skutočne majú.

50. roky
50. roky v nemalej miere ovplyvnila značka Dior, ktorá v roku 1947 uskutočnila prehliadku s názvom New look (Nový výzor). Predstavil tam šaty, ktoré verejnosť okamžite nadchli, dlhé nazberané sukne totiž dokonale zdôrazňovali ženskosť. Vlasy boli zdobené živými alebo umelými kvetmi a jemným závojom.

60. roky
Oproti minulému desaťročiu sa móda výrazne nemení. V móde sú tak krátke, ako aj dlhé svadobné šaty. Výstrihy ešte stále nie sú príliš v móde a často sa na šatách stretávame s golierom. Líčenie je výrazné a nesmie chýbať červený rúž a dlhé riasy. Typické sú veľké „prehadzovacie“ závoje a v celkovom dojme ešte stále dominujú perly.
70. roky
Keď sa povie sedemdesiate roky asi každého napadne hippie a deti kvetov, ktoré v nemalej miere ovplyvnili aj svadobnú módu. Šaty boli jednoduché, rovné a siahajúce až po zem. Vo vlasoch nesmeli chýbať kvetiny a na krku rôzne náhrdelníky či perly. Typickou kyticou je zmes kvetín, čo je novinka oproti minulým desaťročiam, kedy prevládali biele svadobné kytice.

80. roky
Veľké pufové rukávy, široké „tortové“ sukne s množstvom volánov, veľké klobúky a ešte väčšie vypchávky na ramenách. Pre niekoho gýč a nevkus, pre iného krása, elegancia a štýl, aj takéto boli osemdesiate roky.

90. roky
Nevesty z deväťdesiatych rokov sa nápadite podobajú na tie dnešné, hlboký výstrih, odhalené ramená, široké sukne s bohatou kruhovou spodničkou,... Typickým pre toto obdobie však boli rôzne čelenky, ktoré sa nosili na čele v tvare písmena V s jemnou kamennou slzičkou, ktorá siahala až medzi obočie.
Príchod nového milénia priniesol slobodu v obliekaní a dnešné nevesty si na seba oblečú takmer čokoľvek. Napriek tomu aj táto doba má svoje typické svadobné šaty, to už je však článok budúcnosti...
Pozrite si toto super video o histórii svadobných šiat: História svadobných šiat

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára