štvrtok 20. novembra 2014

Vychytávky zo svadobnej etikety – zásnuby

On Vás požiadal o ruku, Vy ste povedali „áno“. Prišiel teda čas, aby ste si zodpovedali skutočné otázky. Komu prvému oznámiť túto šťastnú novinu? Ako dlho by malo trvať zasnúbenie? Čo robiť v prípade, ak sa Vám nepáči snubný prsteň? Mali by ste to povedať svojmu nastávajúcemu? Odborníci na svadobnú etiketu Vám poradia, ako sa orientovať na divokej ceste k manželskému šťastiu a dozviete sa rôzne triky pre budúce nevesty.


Komu ako prvému oznámiť zasnúbenie?
Vaši a jeho rodičia by mali byť prví, ktorí sa dozvedia o zasnúbení. Nechcete predsa, aby to zistili od iných ľudí, aj keď by to boli prarodičia, súrodenec alebo teta. Ak im to nemôžete oznámiť osobne, zavolajte im. Email si odpustite, ten môžete použiť ako oznamovací nástroj pre svojich priateľov. Ale osoby, ktoré sa nakoniec pravdepodobne aj finančne podieľajú na Vašej svadbe, si zaslúžia minimálne telefonický hovor. Následne, ako ste o zásnubách povedali rodičom, neváhajte oboznámiť všetkých blízkych, s ktorými zdieľate svoje novinky: starí rodičia, súrodenci, tety, strýkovia, bratranci či blízki priatelia.

Môže žena požiadať svojho priateľa o ruku?
Samozrejme, môže! Je to síce troška netradičné a uletené, ale taká je dnes predsa doba. Pokiaľ sa priateľ k tomu akosi nemá, môžete to vziať do vlastných rúk. Požiadajte ho o ruku klasickým formálnym spôsobom, ale tiež môžete zvoliť zábavu a neformálnosť. Je to len na Vás. Nebojte sa pokľaknúť na koleno. Namiesto snubného prsteňa zvoľte iný vhodný dar, ktorý bude nosiť každý deň – hodinky, retiazku alebo náramok. Niektoré budúce nevesty si kúpia snubný prsteň pre seba. Keď požiadajú svojho vyvoleného o ruku  a on súhlasí, poprosia ho, aby im prsteň navliekol na prstenník. Zvláštne, ale vo svete čoraz častejšie. Odvážili by ste sa na to aj Vy?

Môj snubný prsteň sa mi nepáči? Mám to povedať snúbencovi?
Jasné, okamžite mu musíte povedať, čo si myslíte a spoločne môžete vybrať prsteň podľa Vašich predstáv. Urobte to však citlivo.  Väčšina mužov považuje Váš názor za dôležitý, nakoľko Vy ste tá osoba, ktorá bude ten prsteň nosiť doslova každý deň. Všeobecne platí, že je úplne na mieste, ak chcete nový prsteň, pretože sa Vám nepáči farba kovu, tvar kameňa alebo príliš moderný, pompézny, staromódny alebo prostý štýl. Váš vkus je proste iný. Avšak, ak sa Vám prsteň nepáči, lebo si myslíte, že kameň je nekvalitný alebo príliš malý, výmena nie je vhodná. Je to akoby ste snúbencovi vyčítali, že na Vás neminul dostatok peňazí. Určite nechcete, aby to vyznelo, že pre Vás nevybral adekvátny prsteň. Je viac než isté, že vyberal to najlepšie, čo si mohol dovoliť, takže ak sa Vám páči materiál, tvar či farba, nechajte si nepodstatné detaily pre seba.


Ako dlho je vhodné zdieľať status „zasnúbená“?
Snúbenci môžete byť tak dlho, ako chcete. Čo sa týka kúpy svadobných  a prenájmu sály, nezačínajte s tým príliš skoro. Váš vkus, štýl a názory sa budú v nasledujúcich troch rokoch meniť, takže sa zatiaľ naplno venujte prehliadaniu webových stránok či časopisov a čerpajte inšpiráciu. Nepodpisujte zmluvy s dodávateľmi skôr než 12 až 18 mesiacov pred obradom.

Kto platí rozlúčku so slobodou?
Rozlúčka so slobodou je jedno z podujatí, kedy sa od hostiteľa neočakáva, že bude platiť účet za každú osobu. Hostitelia sú viac-menej organizátori, ktorí zvolajú pár priateľov, aby oslávili túto udalosť. Zväčša každý jeden z pozvaných prispeje určitou čiastkou, ktorá pokryje všetky náklady na jedlo a nápoje. Ak však beriete rozlúčku so slobodou na tradičnej úrovni, kde jeden človek je hostiteľ, vtedy platí pravidlo, že práve on platí celú oslavu. Čo sa týka darov, nie je písaným pravidlom, aby budúca nevesta nejaké dostala. Obvykle však dostane nejakú drobnosť, napríklad šerpu s nápisom „Budúca nevesta“ alebo „Zadaná“. V takomto prípade sa všetci zúčastnení dohodnú na forme darčeka a spoločne ho zaplatia. Iniciatívu môže prevziať aj jedna konkrétna osoba, ktorá dar zaplatí zo svojho.
Ako vidíte, môže sa zdať, že v 21. storočí je všetko naruby. Pre niekoho výhoda, pre iného postrach, no záleží iba na Vás, ako sa vysporiadate s týmto organizovaným chaosom. Držíme Vám palce a prajeme veľa šťastia.


Foto: freedigitalphotos.net

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára