utorok 28. júla 2015

Svadobné fotenie

A je to tu, váš svadobný deň! Všetko ste dopodrobna naplánovali, každý detail je dokonalý, všetky veci sú na svojom mieste, svadba sa môže začať. Líčenie, česanie, obrad, fotenie, hostina, prípitok, tanec, večera, toto všetko vás čaká. Počas jedného dňa. Je toho tak veľa, že mnoho vecí, ktoré sa vám zdali tak dôležité si vlastne ani nevšimnete. A práve preto je dôležité si všetky tieto maličkosti zvečniť krásnymi fotkami.

Je len na vás či si za fotografa vezmete svojho známeho či kamaráta, alebo si objednáte profesionálneho fotografa. V oboch prípadoch ale nezabúdajte nato, že fotky sú pre vás a mali by sa páčiť hlavne vám. Preto ak nechcete aby vás niekto fotil pri líčení, česaní alebo pri upíjaní z pohárika, povedzte to, predídete tak nepríjemnej nálade z toho, že vás fotograf zastihol nepripravenú. U profesionálnych fotografov si môžete vybrať niekoľko variant: fotografovanie celého svadobného dňa, fotenie len na obrade alebo fotenie na obrade aj na hostine. Zväčša vám potom fotograf vytvorí vašu vlastnú svadobnú fotoknihu a v niektorých prípadoch aj video s fotkami.

Ďalšou možnosťou je zaplatiť si fotografa len na profesionálne fotky. Výhodou mať na takýto druh fotiek profesionála je ten, že už má aké také skúsenosti a dokáže vám poradiť kam sa postaviť, ako sa tváriť či ktoré miesto je na fotenie najlepšie. Prácou fotografa je tiež fotky spracovať, čo je potrebné, to vyretušovať, zlepšiť jas, prípadne fotku inak upraviť, jednoducho urobiť všetko preto, aby vaše fotky boli dokonalé. Veľmi dôležitou otázkou tiež je, kedy toto fotenie naplánovať. Tu sa názory fotografov, snúbencov a svadobčanov výrazne líšia.

Prvou možnosťou je fotiť sa ešte pred samotným obradom. Ste dokonale nalíčená a upravená, pretože ste vlastne ešte nikde neboli a vizáž vám nemalo čo pokaziť. Na druhej strane počas fotenia nebudete uvoľnený, pretože to všetko máte ešte len pred sebou. Neustále budete pozerať na hodinky, aby ste neprišli neskoro.
Ďalšou - dalo by sa povedať, nevýhodou fotenia pred svadobným obradom - je u tradičných svadieb s odobierkou, kedy, podľa zvyku by sa snúbenci pred samotnou odobierkou nemali vidieť.

Druhá možnosť je fotenie po obrade, kedy už oficiálnu časť svadby máte za sebou, teda napätie už trošku opadlo. Ešte sa netancovalo, preto je vizáž ešte stále v poriadku . Jediným problémom by však mohli byť svadobčania, ktorý musia na vás čakať so svadobným prípitkom a samotnou hostinou. Tento problém sa však dá jednoducho vyriešiť malým občerstvením v blízkosti fotenia.

Niektorí fotografi tiež preferujú fotenie až po večeri a prvom mladomanželskom tanci. Vtedy máte istotu, že nikto zo svadobčanov sa nebude nudiť a vy budete mať dostatok času na fotenie. Nehovoriac o tom, že všetok stres z vás už opadol a nikto vás už nebude nikam naháňať. Stačí trošku prepudrovať nos a ide sa nato.

Ako poslednú možnosť by som vám rada predstavila tzv. predsvadobné fotenie, teda fotenie pred alebo po svadobnom dni. Výhoda tohto typu fotenia je v prípade nepriaznivého počasia v deň obradu a viac času na samotné fotenie. Nevýhodou by mohlo byť duplicitné obliekanie, maľovanie a česanie.

Ako ide čas spomienky postupne slabnú, no krásne fotografie vám pomôžu si aj v starostiach každodenného dňa pripomenúť váš veľký deň, deň, kedy ste si vzali toho úžasného človeka po vašom boku, až dokým vás smrť nerozdelí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára