sobota 15. apríla 2017

Ako riešiť konflikty v manželstve

Ak spolu dvaja ľudia trávia takmer 24 hodín denne, niekoľko týždňov, mesiacov, rokov či desaťročí je samozrejmé, že občas sa nájdu veci, na ktorých sa nezhodnú. Slovo dá slovo a hádka je na svete. V dnešnom článku vám ponúkame niekoľko jednoduchých rád, ako zvládnuť menší či väčší manželský konflikt.

1. Komunikácia
Aj keď si myslíme, že partnera dokonale poznáme, nepoznáme všetky jeho myšlienky, komunikácia je preto jednou zo základných vecí, ktoré vytvárajú vzťah medzi dvomi ľuďmi. Čím kvalitnejšie budete medzi sebou komunikovať, tým pevnejší a úprimnejší bude váš vzťah. Na rozhovor nezabúdajte ani pri riešení problému, snažte sa o ňom čo najviac hovoriť, avšak vážte slová, nechceme predsa rozpútať novú hádku. Myslite nato, že partner má na vec asi iný názor ako vy, snažte sa ho vypočuť a popremýšľať o jeho postoji. Dobrou radou je taktiež výmena rolí, kedy si na jeden deň vymeníte svoje úlohy, povinnosti a postoje a skúsite sa tak vžiť do role toho druhého.

2. Naslúchanie
Ak má váš partner problém zaujímajte sa oň. Spýtajte sa na všetky maličkosti a podrobnosti danej veci a pokúste sa spoločne nájsť riešenie. Možno budete prekvapený, ako vás táto „spolupráca“ zblíži.

3. Trpezlivosť
Trpezlivosť by nemala chýbať v žiadnom vzťahu. Ak sú partneri trpezliví, môžu spoločne zdolávať ciele. Ľudia majú rozdielne myšlienky, názory a správanie, preto je aj tolerancia veľmi dôležitá. Občas si jednoducho treba zahryznúť do jazyka a v záujme „vyššieho dobra“ pomlčať o svojom skutočnom názore.

4. Ospravedlnenie
„Chybovať je ľudské, no priznať si chybu je kráľovské.“ V každom vzťahu hrá dôležitú úlohu ospravedlnenie a uznanie si vlastnej chyby. Navyše každému dobre padne, počuť to čarovné slovíčko prepáč.

5. Odpustenie
Niektoré prehrešky a problémy sú tak veľké, že sa odpustiť jednoducho nedajú, no ak je čo i len najmenšia šanca nato, že sa opäť dá všetko do poriadku, pokúste sa o odpustenie.

6. Neprežívajte, žite!
Spoločný čas si čo najviac užívajte. Návštevy divadla, kina, fyzické aktivity sú typickým príkladom ako spolu partneri môžu tráviť svoj voľný čas. Môže sa takisto jednať aj o spoločné obedy, spoločne strávene večery alebo výlety. Tieto aktivity vám prinesú množstvo zážitkov, na ktoré budete spoločne a s úsmevom spomínať.

A na záver krátke zhrnutie toho, ako by sa mali k sebe partneri chovať, aby manželstvo vydržalo naveky.
- na rozhovor o probléme zvoľte vhodný čas
- nechajte partnera dohovoriť a neskáčte mu do reči
- snažte sa pochopiť, čo vám partner chce povedať , všímajte si reč tela a tón hlasu
- dohodnite sa, aké kroky každý z vás urobí, aby ste spoločne problém vyriešili
- urobte si zoznam toho, čo dobré pre vás váš partner urobil a naopak čo zlé vykonal
- netočte sa okolo minulosti , ale hľadajte riešenie pre budúcnosť
- keď už začínate prechádzať k urážkam, na chvíľu sa zastavte a urobte si odstup od diania
- nezabúdajte , že v konflikte nie je cieľ vyhrať , ale nájsť spoločné riešenie
- rešpektujte individualitu toho druhého a nesnažte sa za každú cenu meniť to, kým váš partner je.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára